Tomyam Teah (TT)
Assalamualaikum w.b.t
Kawan-kawan kali ni mood memasak tomyam membara-bara. Sebenarnya sepanjang tahun ni aku dah belajar masak macam-macam sebab rasa macam buang masa duduk rumah takde buat apa. Antaranya kari ayam, asam pedas... okay dahlah tu malu!
Okay memandangkan masuk je dapur tengok kiub tomyam, tomato, daun limau, sayur-sayur untuk tomyam pun habis terpaksalah pergi kedai depan dengan adik tercintaku , Sabrina a.k.a Miss tahi lalat hihi.
Kawan-kawan kali ni mood memasak tomyam membara-bara. Sebenarnya sepanjang tahun ni aku dah belajar masak macam-macam sebab rasa macam buang masa duduk rumah takde buat apa. Antaranya kari ayam, asam pedas... okay dahlah tu malu!
Okay memandangkan masuk je dapur tengok kiub tomyam, tomato, daun limau, sayur-sayur untuk tomyam pun habis terpaksalah pergi kedai depan dengan adik tercintaku , Sabrina a.k.a Miss tahi lalat hihi.
Pergi kedai depan naik kereta sebab takde lesen motor -..-
Ready to drive? Ayah cakap aku drive nampak sgt gaya org baru dapat lesen -.- Memang baru puuunnnn
Kitorang kumpul duit syiling sebab aku cuma ada tiga belas ringgit Malaysia je haduiiihh
*Sabrina memakai baju Harimau Malaya*
Haa, nilah kedai runcitnya *adik aku tak kenal bunga kobis dan sawi terpaksa angkat sayur dari dalam kedai nak tanya aku yg tengah tunggu dalam kereta*
Finally selepas berkelentang kelentung didapur, taraaaaa Alhamdulillah siap Tomyam Teah ( TT)
Rasa diedit sedikit waktu berbuka :)
Tak susah pun masak tomyam. Ambik air isi dalam setengah periuk then didihkan air dengan serai dititik(3 batang) dan kiub tomyam (2 kiub) plus isi-isi yang korang nak : ayam, udang *kalau nak masuk daging ke sotong pun boleh* pastu kacau-kacau dan tunggu didih sikit. Last sekali baru masuk sayursayuran yang kita nak tomato ke, bunga kobis atau sayur sawi itu semua terpulang cita rasa masing-masing . Oh lupa, boleh taruh beberapa cili api yang dititik. Dititik means ketuk sikit tang hujung dia untuk kasi keluar rasa. Bilangan cili api terpulang, kalau nak masyuk taruh banyak-banyak kalau tak tahan better jangan! Kalau ikut resepi takyah taruh asam jawa tapi aku taruh sebab aku suka masam-masam. Then garam dan gula sikit, tunggu didih dalam lima minit, siap! Simple kan?
Silalah mencuba.
Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak.
Dah hari keempat !
----
Chef T .
Comments